Va oferim servicii de:
- vopsire in camp electrostatic. Sc Prisma detine si instalatie de vopsire mobila cu vopsea lichida
- servicii de presaj – realizate cu prese hidraulice si mecanice
- debitare tabla cu dimensiuni pana la 1 m lungime si latime de 80 cm
- slefuire
- sablare
- sudura
- galvanizare
Sablarea:
Este o metoda simpla de curatire a suprafetelor de orice tip (metal, masa plastica, lemn, sticla., zidarie, etc. ), curatire care apoi este urmata de un procedeu oarecare de protectie ( acoperiri electrochimice, vopsire, lacuire, uleiere, etc. ) a suprafetelor.
Principiul metodei
Constă din bombardarea suprafețelor cu un jet de aer comprimat sub presiune care prin impact produce curățarea de contaminanți ( țunder, rugină, praf, etc ) a suprafețelor.
În funcție de starea inițială a suprafeței precum și de gradul de finețe urmărit ca și agent de sablare se poate folosi : nisipul cuarțos. alicele de plumb, electrocorindonul, perlele de sticlă .
Dotări
Operația de sablare se execută într-o cabină de sablat închisă etanș prevăzută cu o ventilație proprie , cu ajutorul unui pistol de sablare cu nisip cuartos . În cadrul atelierului de sablare pe lângă alte operații specifice s-a pus la punct un procedeu de recondiționare de înaltă calitate a roților auto de diverse dimensiuni atât din tablă cât și din aliaj de aluminiu. După recondiționare roțile sunt vopsite în câmp electrostatic.
Vopsirea cu pulberi în câmp electrostatic
GENERALITĂȚI
Avantajele procedeului
Acest procedeu se caracterizează printr-un grad mic de poluare pentru că nu se folosesc solvenți .
Pulberea dispersată este acumulată, filtrată şi refolosită, de aceea acest procedeu este unul dintre cele mai eficiente metode de vopsire.
Stratul de vopsea prezintă un grad mare de rezistență la intemperii şi agenți chimici , la abraziune .
Aplicații în protejarea suprafețelor metalice, în construcții metalice, industria auto, sisteme de evacuare, bunuri de larg consum, de uz casnic, etc.
Există o mare diversitate de culori.
Vopsirea în câmp electrostatic reprezintă o metodă de protecţie a suprafeţelor metalice , ea asigură o calitate superioară a produsului finit, atât din punct de vedere al rezistenței mecanice, al rezistenței la coroziune cât și din punct de vedere al aspectului comercial.
– Etape tehnologice
Procesul de vopsire presupune următoarele etape și dotări tehnologice :
1. Pregătirea suprafețelor realizată pe linia de pregătire a suprafețelor.
2. Vopsirea în câmp electrostatic prin pulverizarea suprafețelor cu vopsea pulbere realizată cu pistol de vopsit în câmp electrostatic în cabina de vopsit cu pulberi.
- polimerizarea pulberilor depuse se realizează în cuptorul automat de polimerizare .
- controlul calității suprafeței acoperite , ambalarea și livrarea semifabricatelor vopsite efectuate cu aparatură adecvată.
Principiul de vopsire în câmp electrostatic.
Între un electrod alimentat cu tensiune ridicată și polul opus apare un câmp electric cu linii orientate conform principiilor fizicii. Intensitatea câmpului depinde de diferenţa de potenţial și distanța existentă între cei doi poli, precum și de caracteristicile mediului înconjurător. Particulele aflate în vecinătatea electrozilor sunt încărcate cu electroni, ele sunt respinse de electrod și atrase de polul opus, de-a lungul liniilor de câmp. În cazul în care polul opus este legat la pământ, electronii captați vor fi astfel descărcați, menținându-se astfel constanta diferență de potențial și intensitatea câmpului. În baza acestor considerente de principiu materialul pulverizat este transportat pe suprafața piesei care se acoperă.
Vopsirea suprafețelor cu vopsea pulbere se realizează cu un pistol special în interiorul căruia se află un electrod, care permite încărcarea cu sarcină a particulelor de vopsea (încărcare cu electroni ).
Datorită proprietății polimerilor de a se încărca electrostatic și de a “păstra” sarcina electrică, particulele de vopsea pulbere sunt atrase de suprafața piesei ( care este legată la polul opus respectiv este legată la pământ ) și se depun pe suprafața acesteia .
Deci condițiile strict necesare pentru depunerea uniformă a particulelor de vopsea pe piesă în pulberi în câmp electrostatic sunt :
- pistolul să fie echipat cu electrod .
- piesa să fie împământată.
- între cele două elemente să fie creat câmpul electric.
Pentru realizarea tehnologiei de vopsire în câmp electrostatic atelierul de vopsitorie este dotat cu cabină de vopsit , cabina fiind prevăzută cu pistol de vopsit în câmp electrostatic și cuptor electric de polimerizare.
1.PREGĂTIREA SUPRAFEȚELOR
Pregătirea suprafeței are un rol hotărâtor în atingerea performanțelor acoperirii, influențând caracteristici precum aderența, rezistența la lovire, rezistența la căldura umedă și ceața salină.
Alegerea unei metode de pregătire a suprafeței se va face în funcție de natura metalului și de starea suprafeței. Alegerea metodei este foarte importantă în îmbunătățirea aderenței și proprietăților anticorozive ale peliculei.
O pregătire superficială a suprafeței conduce la obținerea unei pelicule cu proprietăți scăzute indiferent de calitatea vopselei pulbere. În mod normal în vederea vopsirii pregătirea suprafeței pentru vopsit se realizează prin îndepărtarea de pe suprafața lor a impurităților de natură organică sau anorganică .
Etapele procesului de pregătire sunt : îndepărtarea ruginii, degresarea alcalină, spălarea cu apă, aplicarea acoperirii de conversie chimică (fosfatare –pasivare ), spalare cu apa , uscare.
Îndepărtarea impurităților de natură organică ( resturi de ulei, vaselină , soluții de ambutisare etc. ) provenite din prelucrări mecanice anterioare se realizează cu soluții alcaline de degresare .
Îndepărtarea impurităților de natură anorganică (praf, rugină, șpan ,țunder etc. ) provenite din prelucrări mecanice anterioare se realizează prin șlefuire mecanică , sablare , decapare chimică etc.
Pregătirea suprafețelor destinate vopsirii se poate realiza în:
- atelierul de vopsitorie pe linia de pregătire (linie compusă din băie de degresare, spălare, fosfatare, uscare ).
- atelierul de galvanizare fie pe linia de rame sau tamburi .
- atelierul de sablare folosind nisip cuarțos .